ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ-->

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

H Στ τάξη στο Ζωολογικό Μουσείο


Οι μαθητές/τριεςτης Στ τάξης ξεναγήθηκαν στο Ζωολογικό Μουσείο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κάνοντας ένα ταξίδι στην καρδιά της άγριας ελληνικής φύσης.
Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές/τριες της Στ τάξης επισκέφθηκαν το μοναδικό Ζωολογικό Μουσείο στο πλαίσιο των ευρωπαικών προγραμμάτων Erasmus+ που υλοποιούνται στο σχολείο με θέμα το περιβάλλον καθώς είναι ένας ιδανικός χώρος που μπορεί να εξοικειώσει τους μαθητές με την φύση και τους ζωικούς οργανισμούς και να τονώσει την περιβαλλοντολογική τους συνείδηση και ευαισθησία.
Πρόκειται για το μοναδικό θεσμοθετημένο μουσείο ζωολογίας που υπάρχει στην περιοχή μας, το οποίο έχει πάνω από 40 χρόνια ζωής. Προσφέρει την μαγεία που αισθάνεται κανείς μπαίνοντας πλέον σε έναν διαφορετικό και ξεχωριστό κόσμο που φιλοξενεί εκατοντάδες εκθέματα.
Τα εκθέματα που συναντά κανείς στο ζωολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν ζωικοί οργανισμοί διαφόρων μορφών, δειγμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην ελληνική πανίδα, με εξαίρεση δύο προθήκες με είδη από άλλες περιοχές του κόσμου  -εξωτικά είδη- καθώς και τα δείγματα από πύθωνες στην αρχή της έκθεσης.
Οι ζωικοί αυτοί οργανισμοί ταριχεύτηκαν από ειδικούς, τοποθετήθηκαν με προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία του μουσείου, συντηρούνται με κάμφορες και πλέον χαρίζουν μία αίσθηση στον επισκέπτη από την άγρια ομορφιά της ελληνικής φύσης.
Στο μουσείο οι μαθητές ξεναγήθηκαν από Βιολόγους και συνάντησαν αετούς, γεράκια, κουκουβάγιες, φασιανούς, ορτύκια, πάπιες σαύρες, αρκούδες, αγριογούρουνα, ελάφια, καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους, φίδια και εκατοντάδες ακόμα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η οργάνωση της έκθεσης έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε η περιήγηση να ξεκινά από τους πιο απλούς ζωικούς οργανισμούς, δηλαδή τους σπόγγους (ποροφόρα) και να συνεχίζει με άλλες ζωικές ομάδες ασπόνδυλων οργανισμών, όπως τα κνιδόζωα (ανεμώνες, κοράλια κλ.π), τα μαλάκια (σαλιγκάρια της ξηράς και του νερού, διάφοροι οργανισμοί που φέρουν όστρακα κ.λπ.), διάφορους σκώληκες, τα έντομα κ.α.
Τις παραπάνω ζωικές ομάδες διαδέχονται τα εχινόδερμα (αστερίες, αχινοί κ.λπ.) και ακολουθούν οι ομάδες των σπονδυλωτών, με τους χονδριχθύς (σελάχια, καρχαρίες) τους οστεϊχθύς (τα υπόλοιπα και πιο πολυπληθή σε αριθμό ειδών ψάρια), τα αμφίβια, τα ερπετά, τα πτηνά και τα θηλαστικά.
Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν σπάνια είδη δειγμάτων, όπως ο άγριος φασιανός που δύσκολα μπορεί να συναντήσει κάποιος στην ελληνική φύση, ενώ σίγουρα τον επισκέπτη τον κεντρίζει ο πύθωνας που υπάρχει εκεί, αλλά κάποιες ακόμα μορφές ζωικών οργανισμών της ελληνικής πανίδας.
Στο μουσείο, πέρα από τα εκθέματα των δειγμάτων, ξεχωρίζουν τα διοράματα που υπάρχουν, οι χώροι δηλαδή, όπου τα δείγματα τοποθετούνται σε ένα υποτιθέμενο κοινό φυσικό περιβάλλον, δίνοντας έτσι μία αίσθηση στον επισκέπτη της πραγματικής τους ζωής, στον φυσικό τους χώρο.
Την ευθύνη λειτουργίας του μουσείου έχει μια τετραμελής επιστημονική και διαχεριστική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από τον τομέα Βιολογίας Ζώων του τμήματος Βιολογίας και προσφέρει στους μαθητές/τριες μια πολύ ενδιαφέρουσα γνωριμία με την πανίδα της περιοχής μας.