ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ-->

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η ΜΑΧΗ Η ΣΥΝΑΧΙ

Η δημιουργική ομάδα του Δ2 χτυπά!!! Με αφορμή κειμένων του βιβλίου της "Γλώσσας" δημιουργεί ένα υπέροχο παραμύθι με τον τίτλο "Μάχη Συνάχι" , έναν ιδιαίτερα δύσκολο στην έκφραση γλωσσοδέτη "Το ξεφάντωμα του ξε"και μια αφίσα με τον τίτλο "Λερναία Βία", με την οποία συμμετέχουμε στον πανελλήνιο διαγωνισμό Εικαστικής δημιουργίας "Ούτε θύτης ούτε θύμα στο διαδίκτυο" που υλοποιεί το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Μπράβο σε όλα τα παιδιά και καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!!! 
Η  ΜΑΧΗ   Η    ΣΥΝΑΧΙ
Ζούσε κάποτε στο Πιπερού μια κακιά, ύπουλη μάγισσα, η Μάχη η Συνάχι. Η Μάχη η Συνάχι ήθελε να έχει την πιο καθαρή μύτη. Κάθε πρωί και βράδυ ρωτούσε το μαγικό της κουτί με τα χαρτομάντιλα:
-Κουτάκι, χαρτομαντιλάκι μου ποιος στον κόσμο έχει την πιο καθαρή μύτη;
-Μα, φυσικά εσείς, Μάχη Συνάχι. απαντούσε το κουτάκι κάθε φορά που το ρωτούσε.

 Όμως, μια νύχτα, η Μάχη η Συνάχι ξαναρώτησε το κουτάκι και εκείνο της απάντησε ότι: <<Την πιο καθαρή μύτη την έχουν ο Γιάννης και η Μυρτώ και φυσικά είναι πάντα υπεύθυνοι και καθαρίζουν τα χέρια τους>>. Την άλλη μέρα η Μάχη η Συνάχι έστειλε τους αλιγάτορές της με τα σακάκια και τα ημίψηλα κα-πέλα, να αρπάξουν όλους τους φαρμακοποιούς και να τους κλείσουν στη σοφίτα του σπιτιού της. Ύστερα, τους είπε να πάρουν το Γιάννη και τη Μυρτώ και τους διέταξε να τους βάλουν μέσα σε ένα αεροπλάνο για τους πάνε στο Βόρειο Πόλο. Έτσι θα κρυολογούσαν και θα κρύωναν. Πέρασαν αρκετές  μέρες και τότε ο Γιάννης θυμήθηκε ότι είχε στην τσέ-πη του έναν κόκκινο μαρκαδόρο και λευκή νερομπογιά. Αργό-τερα, έβαψαν τις μύτες τους κόκκινες και το πρόσωπό τους άσπρο. Όταν η Μάχη η Συνάχι πήγε να τους ελέγξει και είδε ότι οι μύτες ήταν κόκκινες και τα πρόσωπά τους κατάλευκα κατά-λαβε ότι είχαν κρυολογήσει και ήταν μπουκωμένοι. Έτσι τους άφησε ελεύθερους να γυρίσουν στο Πιπερού. Μόλις γύρισε και αυτή στο Πιπερού ρώτησε το κουτάκι με τα χαρτομάντιλα ελπίζοντας ότι θα έπαιρνε την απάντηση που ήθελε. Μα, το κουτάκι, χαρτομαντιλάκι απάντησε ότι:<<Την πιο καθαρή μύτη την έχει ο Γιάννης και η Μυρτώ>>. Αμέσως, από το θυμό της πήρε το ψαλίδι της και έκοψε το μαγικό της κουτί με τα χαρτομάντιλα. Από τότε η Μάχη η Συνάχι δεν είχε χαρτομάντιλα για να σκουπιστεί και έτσι συναχώθηκε και μπούκωσε. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!!

Το ξεφάντωμα του «ξε»

Μια νύχτα ξάστερη
που είχε ξαστεριά,
ένα ξέξασπρο φεγγάρι
ξεξαφεγγαρολογιάστηκε.

Ξεφάντωσε και ξέφυγε
στον ξεξαφεγγαρόκοσμο
και ξέβαψε τα ξέξαστρα
μένοντας ξεξάστερο.

Σ’ αυτό τον κόσμο τον τρελό
το «ξε» όλο γελάει,
ανήσυχο και χαρωπό
το μπέρδεμα ζητάει.