Τα νέα του σχολείου μας καθώς και χρήσιμα άρθρα εκπαιδευτικού προβληματισμού και όχι μόνο...
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων με τη συμμετοχή και της Στ΄τάξης του σχολείου μας
Συνεργασία, οργανωμένη Προσπάθεια, Υπευθυνότητα, Ανταλλαγή,Προσμονή, Αλληλεγγύη είναι κάποιες από τις έννοιες που χαρακτηρίζουν την 1η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων των 61 μαθητών- εκπροσώπων από 12 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου της Πάτρας, που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδρέας Φίλιας, επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και οι εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να παρουσιάσουν το σχολείο τους μέσα από δημιουργικό τρόπο, να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το θεσμό και τέλος να εκφράσουν με σεβασμό και υπευθυνότητα, παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Ο κ. Φίλιας επιβράβευσε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους και συζήτησε με τους εκπροσώπους όλων των σχολείων για τις δράσεις που πρόκειται να υλοποιήσουν και πρότεινε ιδέες. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Φίλιας, ενίσχυσε τις πρωτοβουλίες των μαθητών δίνοντάς τους τις κατάλληλες πληροφορίες και κατευθύνσεις. Τέλος, δεσμεύτηκε να προσπαθήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του για την υποστήριξη των μαθητών στις δράσεις που σκοπεύουν να οργανώσουν. Μέχρι την επόμενη συνάντηση οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, Αντιδημαρχία Παιδείας και Κέντρο Πρόληψης θα συνεργάζονται για την υλοποίηση του κοινού τους σκοπού. Φέτος έχουν την ευκαιρία συμμετοχής 325 μαθητές της ΣΤ’ τάξης των παρακάτω Δημοτικών σχολείων: 9ο, 12ο, 15ο, 17ο, 36ο, 45ο, 49ο, 50ο, 62ο, 65ο, 1ο Οβρυάς, 2ο Παραλίας. Την ευθύνη για τη λειτουργία του συγκεκριμένου θεσμού έχει η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Πάτρας και υλοποιείται με την επιστημονική ευθύνη του Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αχαΐας.
Πηγή:http://www.thebest.gr
Δείτε το βιντεάκι
http://www.youtube.com/watch?v=3hCuJdtibg4&feature=youtu.be
Δείτε το βιντεάκι
http://www.youtube.com/watch?v=3hCuJdtibg4&feature=youtu.be
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014
Very good news: European School Radio, ένα ραδιόφωνο από παιδιά για όλο τον κόσμο!
Τρία, δύο, ένα, πάμε…
Αυτό ακούνε οι μικροί ραδιοφωνικοί
παραγωγοί κάθε φορά που βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου http://esradio.mysch.gr, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009.
Αυτό ακούνε οι μικροί ραδιοφωνικοί
παραγωγοί κάθε φορά που βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου http://esradio.mysch.gr, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009.
Η αρχή έγινε από το Γυμνάσιο Εκάλης και στη συνέχεια πέρασε στο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Καμπάνης Κιλκίς http://www.youtube.com/watch?v=FL3j1UIh4DA μέχρι να εξαπλωθεί στα σχολεία ολόκληρης της Ελλάδας.
Τον Νοέμβριο του 2011, το European School Radio απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλα τα σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες, ώστε να συμμετέχουν με δικές τους παραγωγές.
Δύο χρόνια μετά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον με αίτηση συμμετοχής, πάνω από 160 σχολεία, μεταξύ αυτών Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Αυτή τη στιγμή ακούγονται εκπομπές από 60 σχολεία, ενταγμένες σε τακτικό πρόγραμμα μετάδοσης, οι οποίες έχουν ψυχαγωγικό, ενημερωτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα, καθώς και μηνύματα με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Ραδιοφωνικές ομάδες σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία δουλεύουν πυρετωδώς και ετοιμάζουν νέες και ενδιαφέρουσες παραγωγές. Ακόμη, τα σχολεία συμμετέχουν σε ειδικές εκπομπές αφιερώματα, όπως η ημέρα ποίησης ή η ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία.
«Ο στόχος του Μαθητικού Ραδιοφώνου εξαρχής είναι να καλύπτει τις ανάγκες και τις δραστηριότητες των μαθητών/τριών σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και ηλικία. Για τον λόγο αυτό οι εκπομπές που δημιουργούνται, προσφέρουν ενημέρωση, ψυχαγωγία, διασκέδαση, και σε ένα βαθμό εκπαιδευτική χρήση» λέει, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η συντονίστρια – εκπαιδευτικός, Παναγιώτα Χατζηκαμάρη.
Στο μαθητικό ραδιόφωνο ακούγονται μουσικές επιλογές των μαθητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
«Η μουσική επιλέγεται σε μουσικές ζώνες με τεράστια ποικιλία, ώστε να καλύπτει όσο μεγαλύτερο κοινό μαθητών/τριών. Από μουσική για παιδιά, στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου, έντεχνη, ελληνική και ξένη, μουσική για ξεφάντωμα, αλλά και μουσική ιδιαίτερα επιλεγμένη από ροκ, ποπ και πολλά άλλα είδη μουσικής» επισημαίνει η κ. Χατζηκαμάρη. Η μουσική εμπλουτίζεται συνεχώς από τους ίδιους τους μαθητές, αλλά και από εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με τη μουσική και έχουν γνώση και άποψη. «Το ύφος του ραδιοφώνου δεν είναι απόλυτα προσδιορισμένο, αλλά η μουσική χωρίζεται σε μουσικές ζώνες, όπως φαίνεται και στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα» υπογραμμίζει και σημειώνει ότι η ΑΕΠΙ έχει παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα χρήσης της μουσικής.
Οι εκπομπές, όπως δημιουργήθηκαν από τους παραγωγούς μαθητές/τριες στα σχολεία του European School Radio, καλύπτουν μεγάλη εμβέλεια θεμάτων, από παιδικές εκπομπές μέχρι και ιστορίες τρόμου, από επιστημονικές και τεχνολογίας, τέχνης και πολιτισμού μέχρι και αθλητισμού. «Υπάρχει ένας βασικός σχεδιασμός, ώστε να υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές, που αφορούν μουσικά νέα, τον πολιτισμό, όπως κινηματογράφο, θέατρο, εκθέσεις, εκδηλώσεις και άλλα γεγονότα που ενδιαφέρουν παιδιά και νέους γενικότερα» λέει η εκπαιδευτικός.
Όσον αφορά την εκπαιδευτική χρήση του ραδιοφώνου, οι μαθητές, συχνά επιλέγουν να κάνουν παρουσίαση των εργασιών τους, όπως δημιουργήθηκαν στο σχολείο τους, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα μουσικά σχολεία που συμμετέχουν, παρουσιάζουν δικές τους παραγωγές και άλλα σχολεία παρουσιάζουν δικές τους εκδηλώσεις και δράσεις στο σχολείο.
«Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις ειδικές εκπομπές που αφορούν την ίδια τη ζωή των μαθητών/τριών όπως τον σχολικό εκφοβισμό, την ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο και άλλα» επισημαίνει η κ. Χατζηκαμάρη.
Την ευθύνη για την ποιότητα και το περιεχόμενο των εκπομπών έχει η συντονιστική ομάδα του ραδιοφώνου που αποτελείται από μαθητές, καθηγητές και διευθυντές των συμμετεχόντων σχολείων και υπακούει σε καταστατικές διατάξεις, οι οποίες συνάδουν με τη φιλοσοφία του Μαθητικού Ραδιοφώνου. Η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών εκτείνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ραδιοφώνου, καθώς αυτοί συμμετέχουν σε ομάδες, είτε τεχνικής υποστήριξης, είτε παραγωγής εκπομπών.
Το European School Radio φιλοξενείται ως υπηρεσία ραδιοφώνου στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) (www.sch.gr) και ακούγεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας, η οποία δημιουργήθηκε γι' αυτό το σκοπό, στις υπηρεσίες βίντεο, Εκπαιδευτικά Κανάλια (http://vod.sch.gr/video/iptv/1274).
Το European School Radio συνεργάζεται με το «Χαμόγελο του παιδιού», συμμετείχε στην οργάνωση της καμπάνιας-διαγωνισμού κοινωνικής ευθύνης «Βάλε το δικό σου ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΒΙΑ» ενάντια στη βία στα γήπεδα.
Επίσης, συμμετέχει στο COMENIUS PROJECT 2012-14 με το πρόγραμμα, European School Radio: The Voice of Young Europeans. Συντονίζεται από το ΓΕΛ Καμπάνη Κιλκίς και συμμετέχουν σχολεία από, Νορβηγία (Eikelandsosen - Vestlandet), Πορτογαλία (Vialonga-Lisboa), Ιταλία (Sardinia -Σαρδηνία), Τσεχία (Praha - Πράγα), Βουλγαρία (Dobrich), Βέλγιο (Kortrijk), Τουρκία (Istanbul - Κων/νουπολη), Γερμανία (Leipzig-Λειψία).
Για τη ραδιοφωνική χρονιά 2013-14 προγραμματίζεται η 2η συνάντηση European School Radio με θέματα όπως, επιμόρφωση σε θέματα web radio, προσέγγιση στο erasmus +, προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και διαδίκτυο.
Ακόμη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για σύμπραξη με το Microeuropa network, ένα δίκτυο ραδιοφώνων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Η λειτουργία του European School Radio στηρίζεται στην εθελοντική εργασία τόσο των συντονιστών όσο και των υπόλοιπων συμμετεχόντων και υποστηρίζεται από τον Χ. Βαλασσέλη, δημιουργό του προγράμματος Jazzler, ο οποίος έδωσε δωρεάν την άδεια χρήσης.
Πηγή: http://eirinika.gr/gr/blog/itsgoodnews/radio.asp
*Από φέτος στο European School Radio, συμμετέχει και το 45ο Δημοτικό σχολείο Πατρών με το 1ο τμήμα της Δ΄τάξης.
*Από φέτος στο European School Radio, συμμετέχει και το 45ο Δημοτικό σχολείο Πατρών με το 1ο τμήμα της Δ΄τάξης.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)