Τα νέα του σχολείου μας καθώς και χρήσιμα άρθρα εκπαιδευτικού προβληματισμού και όχι μόνο...
Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013
Β΄Τάξη Χριστούγεννα 2013 (Από τη γιορτή)
Μερικά στιγμιότυπα από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας.Έχει γίνει επεξεργασία του video με θάμπωμα (blurring) για προστασία της ιδιωτικότητας των μαθητών.
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013
Το χαμόγελο στο 45ο...
Με αφορμή
τις γιορτές που πλησιάζουν οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας με μεγάλη χαρά
αποφάσισαν να προσφέρουν είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς και συσκευασμένα τρόφιμα
μακράς διάρκειας στον εθελοντικό οργανισμό "Χαμόγελο του παιδιού". Εκπρόσωποι
του οργανισμού επισκέφτηκαν το σχολείο μας, ενημέρωσαν τους μαθητές για την ιστορία
και τη σημαντική προσφορά αυτού σε μικρά παιδιά αλλά και σε ανθρώπους που έχουν
ανάγκη.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους μαθητές, τις οικογένειες τους και τους εκπροσώπους του Χαμόγελου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους μαθητές, τις οικογένειες τους και τους εκπροσώπους του Χαμόγελου.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!!ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
ΜΑΣ ΠΡΟΦΟΡΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ!
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013
Το 45ο Δημοτικό Πατρών στη 1η του εκπομπή…στο "Πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο"...
Φίλοι του 1ου Μαθητικού ραδιοφώνου γεια σας. Την
Κυριακή 15-12-2013 κατά τις 14.00 με
15.00 θα βγει στον διαδικτυακό αέρα η 1η εκπομπή του « Κουτιού της
φαντασίας». Ναι έτσι βάφτισαν την εκπομπή του 45ου Δημοτικού
σχολείου Πατρών οι μαθητές του Δ΄1 . Θα πούμε λίγα λόγια για την ιστορία του
σχολείου μας και της περιοχής που στεγάζεται αυτό, ακούγοντας παράλληλα ωραία
τραγούδια Rοck από το
παρελθόν. Μιας και είναι η πρώτη εκπομπή
δεν θα σας κουράσουμε πολύ. Θα είναι διάρκειας 12΄. Μείνετε συντονισμένοι,
λοιπόν, στο πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο… Και να μη λείψει κανείς… γιατί βάζουμε
και … Απουσίες!!!
Για να ακούσετε την εκπομπή κλικ εδώ
--> http://blogs.sch.gr/nicktop/files/2013/12/45o-dim-Patras-1st.mp3
--> http://blogs.sch.gr/nicktop/files/2013/12/45o-dim-Patras-1st.mp3
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013
3η Δεκεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Ηχητικό spot των μαθητών του Δ΄1 για την ημέρα
Πηγή: http://www.koutipandoras.gr
Το spot που ετοίμασαν οι μαθητές του Δ΄1 και η εκπομπή "το κουτί της φαντασίας" για την παγκόσμια ημέρα στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο EUROPEAN SCHOOL RADIO
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013
Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Έχει καθιερωθεί στις 20 Νοεμβρίου να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η ημέρα επιλέχθηκε
λόγω της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που καθιερώθηκε από τη Γενική
Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.
Πρόκειται για 54 άρθρα, τα οποία αναφέρονται στα δικαιώματα των παιδιών και
επικυρώθηκαν από 191 κράτη, με τις ΗΠΑ και τη Σομαλία να μην συγκαταλέγονται σε
αυτά. Σε πολλές χώρες τα παιδιά υποφέρουν, είτε από τη φτώχεια, είτε ως θύματα
πολέμου, είτε εξαιτίας ασθενειών.
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013
Το 45ο στο EUROPEAN SCHOOL RADIO (video spot)
Και εδώ το διαφημιστικό σποτάκι στο blog του EUROPEAN SCHOOL RADIO
Κλικ --> http://blogs.sch.gr/esrblog/2013/11/18/%CF%84%CE%BF-45%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-esr/#prettyPhoto
Και εδώ το πρώτο ενεργό σχολείο σε δράση->
Κλικ εδώ--> https://www.youtube.com/watch?v=ta3ZUEJvjpA&feature=c4-overview&list=UUWnHyOHKh7OY2sTwNOaxQzA
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013
H "δικιά μας" μαραθωνοδρόμος...
Η δική μας μαραθωνοδρόμος Άντζελα Ζερβή όπως και τα προηγούμενα χρόνια "υπερέβαλε εαυτόν"και πήρε τη 5η θέση στον πανελλήνιο αγώνα του Μαραθωνίου και την 1η στις καρδιές μας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τη συγχαρούμε και να την ευχαριστήσουμε, αφού παρέδωσε και το μετάλλιο της στο σχολείο μας, φτιάχνοντας ένα μικρό βιντεάκι σαν αφιέρωμα. Συγχαρητήρια Άντζελα...
Μια αλλιώτικη σαλάτα...
Στα πλαίσια διεξαγωγής
προγράμματος αγωγής υγείας και συγκεκριμένα προγράμματος διατροφής
πραγματοποιήθηκε xθες με μεγάλη επιτυχία στο Β΄1 τμήμα του σχολείου μας η παρασκευή από τα ίδια τα παιδιά ανάμεικτων σαλατών με διάφορα λαχανικά της
προτίμησής τους η μη και στη συνέχεια η δοκιμή αυτών με την προσθήκη ελαιόλαδου, ρίγανης, αλατιού, μελιού, μπαλσάμικο, ξυδιού και λεμονιού.
Ακολουθεί ενα δείγμα της δουλειάς των μαθητών.
Συμμετέχοντες:μαθητές Β1 τάξης, Κοτσαλίδη Ολυμπία, Κόκκαλη Νικη
Συμμετέχοντες:μαθητές Β1 τάξης, Κοτσαλίδη Ολυμπία, Κόκκαλη Νικη
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΤΖΕΛΑ!!!
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που διεξάγεται την Κυριακή, από τις 9 το πρωί. Μαζικές είναι και φέτος οι συμμετοχές σε όλα τα αγωνίσματα πέραν της κλασικής διαδρομής των 42.195 μέτρων, σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο του κλασικού Μαραθωνίου διεξάγονται αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων, αγώνες δρόμου για παιδιά, δυναμικό βάδισμα και αγώνες Special Olympics.
Σ΄αυτό τον αγώνα θα είναι εκεί και η δική μας Άντζελα. Εκπαιδευτικοί,μαθητές,γονείς της ευχόμαστε καλή επιτυχία και με τη νίκη ,όπως και την προηγούμενη χρονιά (πήρε την 7η θέση στη γενική κατάταξη)... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΤΖΕΛΑ!!!
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013
Το καλύτερο σχολείο στον κόσμο
Του Σωτήρη Βανδώρου
Αρχές δεκαετίας του ’90. Η φινλανδή υπουργός Παιδείας επισκέπτεται τον Σουηδό ομόλογό της ο οποίος θα της πει ότι μέχρι το 2000 το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα θα βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου. Εκείνη θα του απαντήσει πως ο στόχος της δικής της χώρας είναι πολύ πιο μετριοπαθής. Της αρκεί να βρεθεί μπροστά από τη Σουηδία. Πράγματι, βάσει όλων των διεθνώς αποδεκτών κριτηρίων, μέσα σε λίγα χρόνια η Φινλανδία ξεπέρασε τη Σουηδία. Παρεμπιπτόντως, στους περισσότερους κρίσιμους δείκτες κατέκτησε κι εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως!
Εάν ενδιαφέρει και την Ελλάδα η περίπτωση της σκανδιναβικής χώρας δεν είναι επειδή το εκπαιδευτικό της σύστημα, με έμφαση στο σχολείο, έχει καταστεί αντικείμενο συστηματικής μελέτης από όλες τις χώρες που αποδίδουν αξία στην παιδεία, δεν είναι επειδή πρόκειται για μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα· είναι επειδή πρόκειται για μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετώπισε πολύ σοβαρή οικονομική κρίση το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 και παρ’ όλα αυτά, ή ακριβέστερα, επιχειρώντας να την ξεπεράσει, δημιούργησε ένα αξιοζήλευτο εκπαιδευτικό πρότυπο.
Bεβαίως, δεν υπάρχει κάποια «μαγική» φινλανδική φόρμουλα την οποία απλώς μπορούμε να αντιγράψουμε. Έτσι κι αλλιώς αρκετά στοιχεία της δικής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι είτε επιθυμητό είτε εφικτό να υιοθετήσουμε. Άλλωστε, αν κάτι κάνει τόσο ξεχωριστή την επιτυχία των Φινλανδών είναι ότι αγνόησαν ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες επιταγές μιας εκπαιδευτικής ορθοδοξίας που έχει διαμορφωθεί διεθνώς κι αντ’ αυτού λειτούργησαν με πνεύμα εκλεκτισμού, συναρθρώνοντας στοιχεία που είχαν ήδη και χρειάζονταν ενίσχυση ή αναπροσαρμογή με στοιχεία που υπήρχαν σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, τα οποία ωστόσο εισήγαγαν στο δικό τους με πολύ στοχευμένους και προσεκτικούς χειρισμούς.
Συνεργασία & χαλαρό περιβάλλον
Σ’ αυτή τη μικρή σκανδιναβική χώρα επιμένουν να καλλιεργούν στο σχολείο τη συνεργασία, αντί για τον ανταγωνισμό, να συγκροτούν ένα χαλαρό περιβάλλον μάθησης, αντί να δίνουν προτεραιότητα στις εξετάσεις, να αδιαφορούν για κάθε είδους τυποποίηση και να μηναξιολογούν τους εκπαιδευτικούς ούτε να εξαρτούν τη χρηματοδότηση των σχολείων από τις επιδόσεις των μαθητών. Και, βέβαια, δεν μπήκαν στον πειρασμό των ιδιωτικοποιήσεων. Η εκπαίδευση θεωρείται, αυτονόητα, δημόσιο αγαθό. Το 97,5% των πόρων που διατίθενται για αυτήν είναι δημόσιοι. Ως αποτέλεσμα, η Φινλανδία διαθέτει τους πιο μορφωμένους πολίτες στον κόσμο, παρέχει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης κι αξιοποιεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα τους σχετικούς πόρους.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια συναρπαστική ιστορία. Και μας αφορά –πώς συγκροτείται η δημόσια πολιτική, πώς εμπλέκεται ενεργά η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα, πώς δημιουργείται ευρεία κοινωνική συναίνεση ως προς τους στόχους και τις μεθόδους κ.ο.κ.– ιδίως καθώς στη δική μας περίπτωση η πιο γνωστή και σημαντική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι «η μεταρρύθμιση που δεν έγινε» (κατά την ομότιτλη κλασική μελέτη του Αλέξη Δημαρά). Αυτή την ιστορία αφηγείται στα Φινλανδικά Μαθήματα ο Pasi Sahlberg, μια σημαίνουσα προσωπικότητα της εκπαίδευσης στη χώρα του την οποία κι επί μακρόν υπηρετεί με διάφορες ιδιότητες. Και μας προειδοποιεί από τις πρώτες σελίδες: «Σε αυτή την εποχή των άμεσων αποτελεσμάτων, η εκπαίδευση απαιτεί μια διαφορετική νοοτροπία. Η μεταρρύθμιση των σχολείων αποτελεί μια σύνθετη και αργή διαδικασία. Η επίσπευση αυτής της διαδικασίας σημαίνει την καταστροφή της».
Αρχίζουν το σχολείο στα επτά τους, αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη μελέτη, παίζουν περισσότερο, αγχώνονται λιγότερο καθώς δίνουν ελάχιστες εξετάσεις στις οποίες εξίσου ελάχιστη σημασία αποδίδεται.
Εδώ δεν θα αναφερθούμε ούτε στην ιστορική εξέλιξη της φινλανδικής εκπαίδευσης, ούτε στις επιμέρους δομές της και συναφή ζητήματα ειδικότερου ενδιαφέροντος που αναλύει με μεθοδικό τρόπο ο συγγραφέας, αλλά θα επιμείνουμε στο βασικό πνεύμα της, στις αρχές στις οποίες θεμελιώνεται και στις αξίες που θέλει να μεταδώσει. Εάν επιθυμούσαμε να συμπυκνώσουμε τη γενική εικόνα εστιάζοντας στους μαθητές, η σύγκριση με τη χώρα μας θα ήταν αποκαρδιωτική. Οι Φινλανδοί αρχίζουν το σχολείο ένα χρόνο αργότερα, στα επτά τους, αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη μελέτη (περιττό να ειπωθεί: δεν ξέρουν τι θα πει φροντιστήριο) –κι επομένως παίζουν περισσότερο– αγχώνονται πολύ λιγότερο καθώς δίνουν ελάχιστες εξετάσεις στις οποίες εξίσου ελάχιστη σημασία αποδίδεται, μετέχουν ενεργητικά σε ένα ανοιχτό, διαδραστικό μαθησιακό περιβάλλον που δίνει έμφαση στη συνεργασία και τη δικαιοσύνη. Το σχολείο τους είναι ένα όμορφο, «ζεστό» περιβάλλον που υποβάλλει την αίσθηση της οικειότητας. Αφήνουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και προσφωνούν τους δασκάλους τους με το μικρό τους όνομα. Τελικά μορφώνονται, με την ουσιαστική έννοια του όρου, ως άνθρωποι κι ως πολίτες, αλλά επιπλέον και «χρήσιμες» δεξιότητες αναπτύσσουν. Και στην Ελλάδα, πάντως, μπήκε στις ράγες, λέει, μια (ακόμη) μεταρρύθμιση του Λυκείου, η οποία βεβαίως-βεβαίως έχει και πάλι να κάνει με το αγαπημένο μας θέμα, δηλαδή τις εξετάσεις στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Εάν δεν το πήρατε χαμπάρι, ανατρέξτε στα μονόστηλα των εφημερίδων, πριν από κανά δίμηνο, όταν πέρασε ο σχετικός νόμος στη Βουλή.
Ας σοβαρευτούμε. Ένας θεμελιώδης παράγοντας της φινλανδικής επιτυχίας είναι –πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;– οι εκπαιδευτικοί. Προσοχή όμως. Σύμφωνα τουλάχιστον με τον Sahlberg, το σημαντικότερο, για μια κοινωνία που στ’ αλήθεια μπορεί να συλλάβει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, δεν είναι η επιστημονική κατάρτιση των εκπαιδευτικών (που κι αυτή απαραίτητη συνθήκη είναι), αλλά «να εξασφαλίσουμε ότι η δουλειά τους στα σχολεία βασίζεται στην επαγγελματική αξιοπρέπεια και τον κοινωνικό σεβασμό ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν το σκοπό να ακολουθήσουν τη διδασκαλία ως επάγγελμα ζωής». Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, για τους Φινλανδούς το επάγγελμα του δασκάλου είναι αυτό με το υψηλότερο κοινωνικό κύρος από κάθε άλλο! Για να γίνει κάποιος δάσκαλος θα πρέπει να φοιτήσει σε μια παιδαγωγική σχολή και κατόπιν οπωσδήποτε να κάνει ένα διετές μεταπτυχικό πρόγραμμα. Όντας δάσκαλος πια, δεν διδάσκει πολλές ώρες, αλλά αφιερώνει σημαντικό τμήμα του χρόνου του, από κοινού με τους συναδέλφους του, στο σχεδιασμό ή στην αποτίμηση του αναλυτικού προγράμματος και γενικότερα στο διαρκή αναστοχασμό κάθε πτυχής της εκπαιδευτικής διαδικασίας που, ευτυχώς, δεν ελέγχεται ασφυκτικά από το Υπουργείο Παιδείας (υπενθύμιση: άλλο δημόσιο αγαθό, άλλο κρατισμός).
Η περικοπή πόρων γίνεται σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, λες και θέλουμε να ευτοεγκλωβιστούμε σε ένα μοντέλο χαμηλού εργασιακού κόστους.
Η σύγκριση με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι συντριπτική. Η καταβαράθρωση του μισθού των εκπαιδευτικών έρχεται πια να συνδυαστεί –με τη διαθεσιμότητα και τα παρακολουθήματά της– με συνθήκες ακραίας επαγγελματικής ανασφάλειας και τη συνακόλουθη απαξίωση του επαγγέλματος την οποία παρακολουθεί ανήμπορη ή αδιάφορη μια κοινωνία που ανέκαθεν αντιμετώπιζε λίγο-πολύ εργαλειακά την εκπαίδευση (ως μέσο για επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική άνοδο). Η συγκρουσιακή κατάσταση στην οποία λαμβάνουν χώρα οι όποιες αλλαγές πλήττουν ακόμη περισσότερο την έτσι κι αλλιώς χαμηλή εμπιστοσύνη που χαρακτηρίζει τις κοινωνικές ομάδες μεταξύ τους και βεβαίως με το κράτος. Το κοινωνικό κόστος που θα έχει αυτή η διαλυτική κατάσταση θα φανερωθεί στην πληρότητά του στο μέλλον. Προφανώς, το ίδιο πράγμα απεικονίζεται στα καλοσχεδιασμένα powerpoint των σοφών τεχνοκρατών της τρόικας ως εξοικονόμηση κι εξορθολογισμός.
Στην πιθανή ένσταση ότι ένα κράτος υπό χρεοκοπία δεν έχει πολλά περιθώρια, ακόμη κι ένα αμιγώς οικονομικίστικο σκεπτικό αν ακολουθήσουμε, η απάντηση έρχεται και πάλι από την Φινλανδία. Όταν τη δεκαετία του ’90 χτυπήθηκε από την κρίση (ανεργία 20%, μείωση ΑΕΠ 13%, υψηλό δημόσιο χρέος, κλυδωνισμός τραπεζικού συστήματος) η κοινωνία αντέδρασε με σύνεση, αυτοπεποίθηση και συναίνεση κι επέλεξε να αλλάξει οικονομικό μοντέλο: από την ξυλεία και την παραδοσιακή βιομηχανία έδωσε πια έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία (π.χ. Nokia), που θα πει έδωσε μέγιστη προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την έρευνα, αυξάνοντας τους σχετικούς πόρους (και βεβαίως επανασχεδιάζοντας την κατανομή τους), την ίδια στιγμή που έκανε δραματικές περικοπές αλλού. «Η εκπαίδευση θεωρήθηκε απαραίτητη επένδυση –όχι απλώς δαπάνη– για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της καινοτομίας παίζοντας το ρόλο του τρίτου παράγοντα στο φινλανδικό τρίγωνο της γνώσης και της καινοτομίας». Εμείς κάνουμε το αντίστροφο: η περικοπή των πόρων γίνεται κατεξοχήν σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος και στην επιστημονική έρευνα, λες και θέλουμε να ευτοεγκλωβιστούμε σε ένα μοντέλο χαμηλού εργασιακού κόστους, χαμηλής ειδίκευσης κι αμορφωσιάς. Όσο περισσότερο συνεχίζουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, τόσο πιο πιθανό γίνεται κάποια στιγμή να γραφτούν τα Ελληνικά μαθήματα. Μαντεύετε το περιεχόμενό τους.
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ- ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ "Η ΤΣΕΠΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΟΣ " ΜΕ ΑΦΗΓΗΣΗ
Κλικ εδώ--> http://youtu.be/yzQ2yKBGyro
και εδώ--> http://www.slideshare.net/kikh/h-14973427?ref=http://45dimpatras.blogspot.gr/2013/10/45dim-patras.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/tYRqN+(45%CE%BF+%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD)
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013
Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης
Η 31η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί
από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο
Ταμιευτηρίων ως
Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, με σκοπό τη
διάδοση της αξίας της αποταμίευσης και
την προβολή του ρόλου
της ως παράγοντας στην οικονομική
και κοινωνική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ταχυδρομικό
Ταμιευτήριο, ως οργανισμός άρρηκτα συνδεδεμένος με την έννοια της
αποταμίευσης διοργανώνει ομιλίες και εκδηλώσεις με ομιλητές εκπροσώπους των
κατά τόπους Καταστημάτων
του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με
στόχο την ευαισθητοποίηση των
μαθητών στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ειδικότερα, για τη φετινή χρονιά
2011-2012, οι εκπρόσωποι του
Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα
συνοδεύονται από προωθητές – μασκότ,
με την ενδυμασία του κουμπαρά, οι
οποίοι θα διαβάσουν στα παιδιά
το ειδικά διαμορφωμένο παραμύθι, με
τον τίτλο
«Τσεπούλα και Κουμπαράκος».
Επισημαίνεται ότι, οι εκδηλώσεις, η διοργάνωση των οποίων είναι
προαιρετική, μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη
διάρκεια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, ώστε
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013
Εκπαίδευση : Κάντο όπως στη Φινλανδία
Η Φινλανδία είναι γνωστή ανά τον κόσμο για το επιτυχημένο εκπαιδευτικό της σύστημα που της έχει χαρίσει τα πρωτεία στην έκθεση Pisa του ΟΟΣΑ. Αν και η εν λόγω έκθεση έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα αποτελέσματά της. Μάλιστα, η επιτυχία της Φινλανδίας έχει προσελκύσει αντιπροσωπείες από άλλα κράτη που την επισκέπτονται με στόχο την κατάρτιση, άλλα και τη μελέτη του συστήματός της.
Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εδράζεται στους εκπαιδευτικούς που μπορεί να μην είναι ακριβοπληρωμένοι - αφού ο μισθός τους φθάνει τα 31.500 ευρώ το χρόνο και είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο - όμως χαίρουν της εκτίμησης της κοινωνίας. Λόγω της κοινωνικής αναγνώρισης η εισαγωγή σε μια καθηγητική σχολή θεωρείται "άθλος", καθώς μόνο το 10% των υποψηφίων το πετυχαίνει (6.600 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν το 2010 για 660 θέσεις δασκάλων).
Το μεταπτυχιακό θεωρείται εκ των "ουκ άνευ" για τους Φινλανδούς καθηγητές και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι για την εισαγωγή 120 φοιτητών σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για εκπαιδευτικούς συμμετείχαν 2.400 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 5%). Η αφρόκρεμα λοιπόν των μαθητών εισάγεται σε σχολές που παράγουν εκπαιδευτικούς.
Το μυστικό δε βρίσκεται μόνο στην ποιότητα των εκπαιδευτικών. Σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα, οι εκπαιδευτικοί της Φινλανδίας έχουν την ελευθερία στο να διαλέξουν τον τρόπο διδασκαλίας άλλα και το υλικό που θα δώσουν στους μαθητές τους. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Kristiina Kumpulainen, "η ελευθερία των εκπαιδευτικών περιορίζεται μόνο από τους μαθητές". Η διδασκαλία δεν είναι δουλειά, τονίζει η κα Kumpulainen, άλλα επιστήμη και γι' αυτό οφείλει ο κάθε εκπαιδευτικός να κάνει τη δικιά του έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει ποιες διδακτικές μεθόδους οφείλει να ακολουθήσει για μια επιτυχημένη διδασκαλία.
Όμως εκτός από τους εκπαιδευτικούς, ελευθερία έχουν και οι μαθητές, καθώς δεν πιέζονται από τους βαθμούς και τις εξετάσεις. Τα διαγωνίσματα στη Φινλανδία δεν έχουν ως στόχο να κατατάξουν τους μαθητές σε επίπεδα, αλλά να εντοπίσουν οι εκπαιδευτικοί ποιοι είναι οι μαθητές που έχουν αδυναμίες και φυσικά το είδος των αδυναμιών τους. Για όσους δεν τα καταφέρνουν τους παρέχεται πρόσθετη βοήθεια με εξατομικευμένη διδασκαλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές στη Φινλανδία τα πρώτα έξι χρόνια της εκπαίδευσή τους δεν βαθμολογούνται, ενώ την πρώτη τους σημαντική εξέταση τη δίνουν στο τελευταίο έτος του γυμνασίου. Ο ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης Mikko Myllykoski υποστηρίζει ότι πολλές χώρες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις γραπτές δοκιμασίες σε, αντίθεση με τη Φινλανδία. Το μυστικό, υποστηρίζει, είναι η ελευθερία.
Εκτός από τη βαθμοθηρία, και η αποστήθιση δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας. Άλλωστε, επιτρέπεται στους μαθητές κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας να έχουν μαζί τους τις σημειώσεις τους, πράγμα ανήκουστο για την Ελλάδα.
Η επιτυχία του συστήματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ποσοστό των μαθητών που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση στη Φινλανδία φθάνει το 93% και είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, το 66% των μαθητών πετυχαίνει την εισαγωγή του στα πανεπιστήμια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο των οικογενειών έχει μικρότερη επίδραση στις επιδόσεις των Φινλανδών μαθητών συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ η διαφορά μεταξύ αδύναμων και καλών μαθητών είναι από τις μικρότερες στον κόσμο.
Όσον αφορά στο χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία; Ένας Φινλανδός μαθητής διαθέτει 30 περίπου λεπτά για την προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης μέρας στο σπίτι του, σε αντίθεση με τους Έλληνες μαθητές που είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους.
Η ελευθερία, λοιπόν, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι βασικός παράγοντας του εκπαιδευτικού θαύματος των Φινλανδών. Ελευθερία που δυστυχώς δεν παρέχεται στους ‘Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εδράζεται στους εκπαιδευτικούς που μπορεί να μην είναι ακριβοπληρωμένοι - αφού ο μισθός τους φθάνει τα 31.500 ευρώ το χρόνο και είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο - όμως χαίρουν της εκτίμησης της κοινωνίας. Λόγω της κοινωνικής αναγνώρισης η εισαγωγή σε μια καθηγητική σχολή θεωρείται "άθλος", καθώς μόνο το 10% των υποψηφίων το πετυχαίνει (6.600 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν το 2010 για 660 θέσεις δασκάλων).
Το μεταπτυχιακό θεωρείται εκ των "ουκ άνευ" για τους Φινλανδούς καθηγητές και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι για την εισαγωγή 120 φοιτητών σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για εκπαιδευτικούς συμμετείχαν 2.400 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 5%). Η αφρόκρεμα λοιπόν των μαθητών εισάγεται σε σχολές που παράγουν εκπαιδευτικούς.
Το μυστικό δε βρίσκεται μόνο στην ποιότητα των εκπαιδευτικών. Σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα, οι εκπαιδευτικοί της Φινλανδίας έχουν την ελευθερία στο να διαλέξουν τον τρόπο διδασκαλίας άλλα και το υλικό που θα δώσουν στους μαθητές τους. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Kristiina Kumpulainen, "η ελευθερία των εκπαιδευτικών περιορίζεται μόνο από τους μαθητές". Η διδασκαλία δεν είναι δουλειά, τονίζει η κα Kumpulainen, άλλα επιστήμη και γι' αυτό οφείλει ο κάθε εκπαιδευτικός να κάνει τη δικιά του έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει ποιες διδακτικές μεθόδους οφείλει να ακολουθήσει για μια επιτυχημένη διδασκαλία.
Όμως εκτός από τους εκπαιδευτικούς, ελευθερία έχουν και οι μαθητές, καθώς δεν πιέζονται από τους βαθμούς και τις εξετάσεις. Τα διαγωνίσματα στη Φινλανδία δεν έχουν ως στόχο να κατατάξουν τους μαθητές σε επίπεδα, αλλά να εντοπίσουν οι εκπαιδευτικοί ποιοι είναι οι μαθητές που έχουν αδυναμίες και φυσικά το είδος των αδυναμιών τους. Για όσους δεν τα καταφέρνουν τους παρέχεται πρόσθετη βοήθεια με εξατομικευμένη διδασκαλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές στη Φινλανδία τα πρώτα έξι χρόνια της εκπαίδευσή τους δεν βαθμολογούνται, ενώ την πρώτη τους σημαντική εξέταση τη δίνουν στο τελευταίο έτος του γυμνασίου. Ο ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης Mikko Myllykoski υποστηρίζει ότι πολλές χώρες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις γραπτές δοκιμασίες σε, αντίθεση με τη Φινλανδία. Το μυστικό, υποστηρίζει, είναι η ελευθερία.
Εκτός από τη βαθμοθηρία, και η αποστήθιση δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας. Άλλωστε, επιτρέπεται στους μαθητές κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας να έχουν μαζί τους τις σημειώσεις τους, πράγμα ανήκουστο για την Ελλάδα.
Η επιτυχία του συστήματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ποσοστό των μαθητών που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση στη Φινλανδία φθάνει το 93% και είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, το 66% των μαθητών πετυχαίνει την εισαγωγή του στα πανεπιστήμια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο των οικογενειών έχει μικρότερη επίδραση στις επιδόσεις των Φινλανδών μαθητών συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ η διαφορά μεταξύ αδύναμων και καλών μαθητών είναι από τις μικρότερες στον κόσμο.
Όσον αφορά στο χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία; Ένας Φινλανδός μαθητής διαθέτει 30 περίπου λεπτά για την προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης μέρας στο σπίτι του, σε αντίθεση με τους Έλληνες μαθητές που είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους.
Η ελευθερία, λοιπόν, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι βασικός παράγοντας του εκπαιδευτικού θαύματος των Φινλανδών. Ελευθερία που δυστυχώς δεν παρέχεται στους ‘Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013
Χρήσιμες οδηγίες προς τους γονείς για τη νέα σχολική χρονιά
Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς μαθητές και γονείς θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή. Για να το καταφέρουν θα πρέπει να τεθούν εξαρχής κάποιοι βασικοί κανόνες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα άγχη και τις ανασφάλειές τους. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να έχετε υπόψη τα εξής:
1. Βεβαιωθείτε για την καλή σωματική και ψυχική του κατάσταση. Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Μην αγνοήσετε την προτροπή να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο.
2. Μάθετε το παιδί να αντιμετωπίζει τη σχολική ζωή με υπευθυνότητα. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι το σχολείο είναι σοβαρή δουλειά και ότι περιμένετε να κάνει το καλύτερο δυνατό ανάλογα με τις δυνατότητές του.
3. Ετοιμάστε εγκαίρως, μαζί με το παιδί σας, ένα μόνιμο χώρο όπου θα διαβάζει το παιδί. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαβάζει το παιδί σε ένα καλά οργανωμένο και τακτοποιημένο χώρο.
4. Καθιερώστε τακτικές ώρες μελέτης. Το κάθε παιδί χρειάζεται μια ρουτίνα για τη μελέτη του. Βοηθήστε να την οργανώσει αλλά μην μπείτε στον πειρασμό «να ξαναρχίσετε το σχολείο μαζί του».
5. Συνεργαστείτε με το δάσκαλο, καθώς το παιδί σας θα βρίσκεται πολλές ώρες την ημέρα μαζί του. Συμβουλευτείτε τον για την οργάνωση της μελέτης στο σπίτι.
6. Μην επιτρέπετε στο παιδί να σας χειραγωγεί, καθώς τα παιδιά εκμεταλλεύονται τις διαφωνίες μεταξύ των γονιών ή και ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Για κάθε ερώτημα ή αμφιβολία κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων.
7. Εκτιμήστε την εργασία του παιδιού και επαινέστε το. Ο μαθητής που αναλαμβάνει ένα έργο, ολοκληρώνει μια εργασία ή γενικότερα προσπαθεί, έχει ανάγκη από τον έπαινο. Μην φοβάστε την επιβράβευση.
8. Παροτρύνετε το παιδί να αποκτήσει αίσθημα ευθύνης. Ένα παιδί που έχει έναν ακατάστατο προσωπικό χώρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβαίνει και με τους χώρους που χρησιμοποιεί στο σχολείο.
9. Ελέγξτε την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μέσω αυτών των μέσων το παιδί αποκτά πρόσβαση σε ένα «δρόμο» όπου ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Η ενημέρωση και ο έλεγχος είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι όποιοι κίνδυνοι. Περιορίστε δραστικά την ώρα που βλέπει τηλεόραση το παιδί.
10. Σωστές προσδοκίες. Να περιμένετε από το παιδί σας να πετύχει το καλύτερο που μπορεί. Να πιστεύετε στην επιτυχία του και να του το λέτε.
11. Να είστε ρεαλιστές. Μερικά παιδιά πράγματι τα καταφέρνουν καλύτερα από κάποια άλλα στο σχολείο. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Αξιολογήστε τις ικανότητές τους με ειλικρίνεια και δεν πρέπει να ντρέπεστε για τις όποιες αδυναμίες των παιδιών σας. Η ζωή του παιδιού σας δεν είναι η δική σας.
12. Καλλιεργήστε στο παιδί σας ενδιαφέροντα και εκτός σχολείου. Το παιδί πρέπει να αναπτύξει την ταυτότητά του και εκτός σχολικού πλαισίου καθώς βλέπει ότι τα καταφέρνει και σε άλλες κατευθύνσεις πέρα από τα μαθήματα με αποτέλεσμα να κοινωνικοποιείται, να αναπτύσσει την αυτοεκτίμησή του και να αποκτήσει δημοκρατική συνείδηση.
13. Προσοχή στο βάρος της σχολικής τσάντας. Επιλέξτε πολύ προσεχτικά τη σχολική τσάντα που θα του αγοράσετε και ελέγξτε το βάρος της. Δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του παιδιού. Αν το υπερβαίνει θα πρέπει να διαθέτει ρόδες. Συνεργαστείτε με το δάσκαλο του παιδιού γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχει η δυνατότητα κάποια από τα βιβλία του μαθητή να παραμένουν στο σχολείο.
14. Επικοινωνήστε ουσιαστικά με το παιδί σας και βρείτε χρόνο, έστω και λίγο, να αφιερώσετε στο παιδί σας. Έχει ανάγκη να μοιραστεί τα προβλήματα, τις χαρές και τις λύπες της καθημερινότητάς του. Απλές, καθημερινές κουβέντες που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη.
«Να τί χρειάζεται η ψυχή ενός μικρού παιδιού: Ήλιο, παιδικά παιχνίδια, φωτεινό παράδειγμα και μια σταλιά αγάπη..»
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Απόψεις &Σχόλια Tου Θεόδωρου Μπαρή, Προϊσταμένου Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013
Κυριακή 21 Ιουλίου 2013
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013
Η υπερβολική δόση εκπαίδευσης δεν είναι καλή για τους Έλληνες μαθητές
Έρικ : «Κάνουν και οι καλοί ενισχυτική ; Αφού είναι ήδη καλοί .Δεν σου κρύβω ότι μου ακούγεται κάπως περίεργο. Γιατί δεν βάζουνε τους καθηγητές που δουλεύουν στα φροντιστήρια να κάνουν ενισχυτική στο Ο παρακάτω διάλογος διαδραματίζεται μεταξύ δύο καθηγητών (φυσικών).Ο ένας είναι ο Φιλανδός Έρικ Κέκονεν και ο άλλος ο Έλληνας Δημήτρης Αλεξάνδρου. Αφορμή για το διάλογο αυτό είναι η πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ που χαρακτηρίζει τους Έλληνες μαθητές ως σκληρά εργαζόμενους αλλά με μειωμένη επίδοση ,κυρίως σε θέματα που απαιτούν εμβάθυνση και κριτική σκέψη.
Από την άλλη αναδεικνύει τους Φιλανδούς μαθητές ως εκείνους με την μεγαλύτερη επίδοση και κριτική ικανότητα.
Έρικ : «Καταρχάς να πούμε για τους μαθητές. Στη Φινλανδία οι μαθητές ξεκινάνε το σχολείο στα 7 τους χρόνια .Δεν δίνουν εξετάσεις μέχρι να γίνουν 16 ετών .Παρόλα αυτά γράφουν συχνά διαγνωστικά τεστ που έχουν σκοπό να διαπιστωθούν οι τυχόν αδυναμίες του κάθε μαθητή .Αν υπάρχουν τέτοιες τότε ο μαθητής λαμβάνει εξατομικευμένη ενισχυτική διδασκαλία μέσα στο σχολείο του. Το 30 % των μαθητών κάνει ενισχυτική διδασκαλία. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών είναι μικρός λόγω της έλλειψης του βαθμού και των πολλών εξετάσεων. Φανταστείτε ότι στα διαγνωστικά τεστ δεν υπάρχει επιτήρηση καθηγητή και δεν τολμάει κανείς να αντιγράψει γιατί θεωρείται η μεγαλύτερη ντροπή.
Δημήτρης : «Σοβαρά μιλάς; Στην Ελλάδα αντίθετα ο βαθμός και οι εξετάσεις είναι η ιπποδύναμη της επίδοσης και όλου του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα ,κάτι που καλλιεργείται από όλους τους παράγοντες της σχολικής ζωής (εκπαιδευτικά προγράμματα ,εκπαιδευτικούς, γονείς, φροντιστήρια ).»
Έρικ : «Τι είναι frontistiria Δημήτρη ; »
Δημήτρης : «Κάτι σαν την δική σας ενισχυτική διδασκαλία ,μόνο που είναι επί πληρωμή και είναι για όλους τους μαθητές και κυρίως για τους καλούς. »
δημόσιο σχολείο ;Αλλά μόνο στους μαθητές που το έχουν ανάγκη .Αλήθεια πόσα παιδιά έχετε σε κάθε τμήμα στο σχολείο ; »
Δημήτρης : «Στην Ελλάδα ο μέγιστος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι 27 με τάση αύξησης . »
Έρικ : «Σοβαρά; Μου φαίνεται αδιανόητο να μπορώ να κάνω καλό μάθημα σε 27 μαθητές .
Στη Φινλανδία ο μέγιστος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι 16. »
Δημήτρης : «Πες μου Έρικ για την εικόνα και το πνεύμα της εκπαίδευσης στη χώρα σας. »
Έρικ : « Ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι το αίσθημα ισότητας από το οποίο διαπνέεται όλο το εκπαιδευτικό σύστημα . Όλα τα σχολεία είναι δημόσια ,ιδιωτικά δεν επιτρέπονται. Επίσης όλα τα δημόσια είναι ισότιμα μεταξύ τους. Τα παιδιά ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους φοιτούν στα ίδια τμήματα. Δεν υπάρχουν ομογενή ως προς την επίδοση τμήματα. Στο ίδιο σχολείο που φοιτά το παιδί του πιο πλούσιου Φιλανδού φοιτά και το παιδί του πιο φτωχού. Δεν υπάρχει εκπαίδευση διαφορετικών ταχυτήτων .Τα παιδιά από πολύ μικρά διδάσκονται επισταμένα την αξία της ισότητας ,της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης. Μάλιστα οι πιο καλοί μαθητές βοηθούν τους αδύναμους μαθητές ή αυτούς που έχουν κινητικά προβλήματα. Φαινόμενα bullying (σχολικού εκφοβισμού )είναι άγνωστα σε εμάς .Για εμάς που είμαστε μικρή χώρα δεν περισσεύει κανείς ,όλοι μπορούν να γίνουν χρήσιμοι για τη χώρα τους.
Βασική γραμμή των κυβερνώντων είναι να έχουν όλοι οι μαθητές πραγματικά ίσες ευκαιρίες μάθησης».
Δημήτρης : «Στην Ελλάδα ,αντιθέτως, η εκπαίδευση είναι ταξική .Μάλιστα η ίδια η αναπαραγωγή της άρχουσας τάξης γίνεται μέσω της ακριβής ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία ) που οδηγεί κατευθείαν σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και αργότερα στις ακριβοπληρωμένες θέσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής :Πώς ένας έλληνας πολιτικός ή μεγαλοδημοσιογράφος θα υπερασπιστεί τη δωρεάν δημόσια παιδεία όταν δεν αφορά τα δικά του παιδιά αφού αυτά είναι για αλλού προορισμένα;
Εν τω μεταξύ όσοι είναι οι υπουργοί Παιδείας που έχουν περάσει από την Ελλάδα άλλες τόσες είναι και οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις (μεταρρύθμιση Κοντογιαννόπουλου, μεταρρύθμιση Αρσένη, Ευθυμίου , Γιαννάκου ).
Όλες βέβαια αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν κατά βάθος μια αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.(οι δέσμες γίνανε κατευθύνσεις των 9 εξεταζομένων μαθημάτων μετά των 6 και τώρα από ότι φαίνεται πάμε ξανά για δέσμες). Δηλαδή έπιαναν να λύσουν το πρόβλημα ξεκινώντας από το τέλος. Συνολική πρόταση για τη Παιδεία δεν έχουμε ακούσει ποτέ σε αυτή τη χώρα. Μάλιστα κάθε νέα ηγεσία του Υπουργείου παιδείας φέρνει σαν παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε το δικό σας εκπαιδευτικό σύστημα . Όμως καμία κουβέντα για τη ταμπακιέρα και για το λογαριασμό. Από ότι ξέρω ,η Φινλανδία, διαθέτει για την εκπαίδευση ποσοστό 7,2 % του ΑΕΠ ενώ η Ελλάδα μόλις το 2,1 %.Αυτό ,νομίζω, λέει πολλά.
Αλήθεια Έρικ ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών στη Φινλανδία γιατί ξέρεις ακούμε διάφορα αλλά μας φαίνονται απίστευτα ; »
Έρικ : «Οι εκπαιδευτικοί στη Φινλανδία χαίρουν εξαιρετικής κοινωνικής αποδοχής εξαιτίας της αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου που παίζουν στη πρόοδο της χώρας. Οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί .Ο νεοδιόριστος Φιλανδός εκπαιδευτικός αμείβεται με 26.000 ευρώ το χρόνο. Στη Φινλανδία διδάσκουν 4 ώρες το πολύ την ημέρα και τους δίνονται κίνητρα για την απόκτηση μεταπτυχιακού φυσικά με κρατική δαπάνη. Δεν έχουν καμία επιπλέον διοικητική εργασία ώστε να είναι αφοσιωμένοι στο μάθημά τους .Το μόνο extra που κάνουν είναι 2 ώρες τη εβδομάδα ένα είδος επιμόρφωσης που το λέμε ‘’επαγγελματική βελτίωση’’ και είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο. Στη Φιλανδία υπάρχουν 100.000 εκπαιδευτικοί σε μια χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων . Είναι κεντρική κρατική γραμμή οι εκπαιδευτικοί να θεωρούνται ως εκείνοι που θα διαδραματίσουν το πιο σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη όλης της χώρας. Η Φινλανδία επένδυσε στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς και κέρδισε .Εγώ Δημήτρη είμαι πολύ χαρούμενος που η κυβέρνηση και όλος ο κόσμος μου δείχνει τεράστια αποδοχή , θαυμασμό και αξία .Ξέρουμε πολύ καλά και οι δύο ότι η δουλειά μας είναι τρομερά απαιτητική ,όχι λόγω του χρόνου που απαιτείται αλλά λόγω της έντασης και της ευθύνης. Δεν ξέρω αν θα άντεχα αν δεν είχα αυτή τη στήριξη που σου περιγράφω. Ο βασικός άξονας που εκφράζεται από το υπουργείο Παιδείας είναι ο εξής :Οι εκπαιδευτικοί αποδίδουν όταν χαίρουν επαγγελματικής εκτίμησης και αυτονομίας στις τάξεις τους »
Δημήτρης : «Ομολογώ Έρικ ότι ζηλεύω με αυτά που ακούω. Στην Ελλάδα η απαξίωση των εκπαιδευτικών είναι απίστευτη .Και η απαξίωση που μας πονάει πιο πολύ δεν είναι η οικονομική ,όσο η ηθική. Και ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την εκστρατεία απαξίωσης είναι οι κρατικοί παράγοντες και τα ΜΜΕ. Ο νεοδιόριστος Έλληνας εκπαιδευτικός αμείβεται με 7.000 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής έχουμε 151.000 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στην Ελλάδα με πληθυσμό παραπάνω από το διπλάσιο από αυτόν της Φινλανδίας. Παρόλα αυτά υπάρχει διάχυτη η γνώμη ότι είμαστε υπερβολικά πολλοί ενώ εμείς ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα μεγάλα κενά .Η λάσπη που εξαπολύεται πάνω μας(με σύνθημα που δόθηκε από τους πολιτικούς μας) από το σύνολο πλέον της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχεται. Και για πόσο ακόμα εμείς θα κρατάμε με αυταπάρνηση τις κολόνες του υπό κατάρρευση εκπαιδευτικού συστήματος ;Αρχίζω και σκέφτομαι φίλε Έρικ μήπως και αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της των κυβερνώντων ;Να εξουθενώσουν και τους τελευταίους στυλοβάτες εκπαιδευτικούς ώστε το σάπιο οικοδόμημα της δημόσιας εκπαίδευσης να καταρρεύσει τελείως .Και μετά να έρθει η ανοικοδόμηση .Θα έρθει η αγορά ,θα έρθουν τα δίδακτρα ,θα έρθουν οι σπόνσορες και οι ιδιωτικοποιήσεις. Με συγχωρείς φίλε Έρικ που είμαι τόσο ταραγμένος αλλά ένιωσα πολύ αδικημένος σε σχέση με τους Φιλανδούς συνάδελφους μου. Βέβαια μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι παρά την απαξίωση που υφίσταμαι ,η αξία που δίνω στη δουλειά μου δεν έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο. Φοράω ,κάθε μέρα , το καλύτερό μου χαμόγελο και τα δίνω όλα. »
Έρικ : «Σε καταλαβαίνω απόλυτα . Εγώ στη θέση σου ,ίσως και να τα παράταγα , γιατί δεν είμαι συνηθισμένος σε τέτοια απαξίωση. Και θέλω να σου ζητήσω συγνώμη για τη σκληρότητα που έχουν δείξει οι Φιλανδοί πολιτικοί ηγέτες απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση που κάνετε στη κρίση .Δεν είναι ότι θεωρούν τους Έλληνες τεμπέληδες ή ανάξιους αλλά το γεγονός ότι τους θυμίζει παλιές δικές τους ιστορίες. Γιατί κάτι που δεν ξέρετε είναι ότι μέχρι τη δεκαετία του 70 ήμασταν μια φτωχή χώρα που πήρε μια γενναία απόφαση : να επενδύσει στη δημόσια παιδεία για να βγει από το τέλμα .Και μην νομίζετε ότι είχαμε πάντα αυτό το τέλειο ,όπως ακούγεται ,εκπαιδευτικό σύστημα .Οι μαθητές μας παλιά ήταν από τους χειρότερους στην Ευρώπη. Βλέπετε και εμείς ήμασταν κάποτε μια χρεωκοπημένη χώρα η οποία αναγκάστηκε να κάνει περικοπές. Στην Εκπαίδευση όμως κάναμε αυξήσεις γιατί ξέραμε ότι αυτή θα τραβούσε όλη τη χώρα έξω από το τούνελ.
Επίσης οφείλω να σου εξομολογηθώ κάτι :Μου είχε κακοφανεί η αντίδραση που έμαθα ότι είχαν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί απέναντι στη αξιολόγησή τους .Εμείς στη Φιλανδία την υποδεχόμαστε κάθε φορά με σεβασμό γιατί μας κάνει καλύτερους αφού έρχεται να καλύψει με επιμόρφωση τις τυχόν ελλείψεις ενός εκπαιδευτικού. Όμως με αυτά που έμαθα σήμερα για το τι έχετε υποστεί ,ως κλάδος, καταλαβαίνω τη δυσπιστία σας .Όταν έχετε ήδη απαξιωθεί ,η αξιολόγηση, έρχεται μάλλον ως το τελειωτικό χτύπημα . Πως μπορεί ,αλήθεια ,ακόμα και ένα διαμάντι να λάμψει αν δεν του ρίξεις πάνω του πολύ φως; Πόσο ,μάλλον , όταν αντί για φως του ρίχνεις λάσπη. »
Δημήτρης : «Τώρα Έρικ θα με ενδιέφερε να μου πεις για τη μαθητική ζωή στη Φιλανδία γιατί εδώ στη Ελλάδα η ζωή για τους μαθητές είναι Γολγοθάς. Στην ουσία συμμετέχουν σε δύο εκπαιδεύσεις : τη πρωινή και την απογευματινή .Με λίγα λόγια όλη μέρα τα ελληνόπουλα εκπαιδεύονται . Οι πιο πολλοί Έλληνες βλέπουν την εκπαίδευση μόνο σαν αναγκαίο κακό για μπούνε οι μαθητές στο πανεπιστήμιο και να αποκτήσουν διπλώματα . Και βέβαια πως μπορούμε να περιμένουμε από αυτά τα παιδιά όταν ενηλικιωθούν να έχουν διάθεση για εργασία όταν έχουν ήδη εξουθενωθεί πριν βγούνε στην παραγωγή και όταν δεν έχουν ουσιαστικά βιώσει τη παιδική τους ηλικία. Επίσης γιατί μας προβληματίζει το γεγονός ότι παρά τη τόση εκπαίδευση πατώνουν στις διεθνείς εξετάσεις ;Στην ουσία η απάντηση είναι προφανής: Ουκ εν τω πολλώ το ευ »
Έρικ : «Με στεναχωρούν αυτά που ακούω και λυπάμαι για τα ελληνόπουλα .Σε εμάς τα πράγματα κινούνται ,μάλλον ,σε αντίθετη κατεύθυνση .Στόχος μας είναι η αύξηση της ποιότητας και η ελάττωση της ποσότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Καταρχάς κάθε σχολείο στη Φινλανδία είναι πλήρως επαρκές σε εγκαταστάσεις .Υπάρχουν κλειστά γυμναστήρια, αμφιθέατρα, πισίνα, σύγχρονα εργαστήρια για τις θετικές επιστήμες, βιβλιοθήκες .Κάθε καθηγητής έχει την αίθουσά του η οποία είναι κατάλληλα διαμορφωμένη ανάλογα με τις ανάγκες του μαθήματος το οποίο διδάσκει.. Υπάρχει επίσης εστιατόριο όπου τα παιδιά τρώνε μεσημεριανό φαγητό δωρεάν. Δίνεται μεγάλη έμφαση στη διδασκαλία της τέχνης και του πολιτισμού .Στόχος μας είναι η γενική παιδεία και εξύψωση του ατόμου πριν την μετέπειτα ειδίκευσή του στα Πανεπιστήμια. Κάθε καθηγητής διαμορφώνει μόνος του την ύλη και τις μεθόδους διδασκαλίας που θα ακολουθήσει .Η διδασκαλία γίνεται μέσα από διαδραστικές και βιωματικές μεθόδους ,μέσα από παιχνίδι και αποκαλυπτικές προσεγγίσεις. Τα παιδιά φεύγουν από το σχολείο έτοιμα χωρίς να χρειάζεται παραπάνω διάβασμα στο σπίτι .Οι τσάντες μένουν στο σχολείο .Το απόγευμα κάθε παιδί έχει την ελευθερία να χαρεί την παιδικότητά του και την ανεμελιά του. Η ψυχική υγεία των παιδιών απαιτεί να βιώνουν τη ζωή τους ως παιδιά και όχι ως σκληρά εργαζόμενοι όπως μου λες ότι είναι τα ελληνόπουλα. Επίσης δίνουμε μεγάλη σημασία στο να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας την αγάπη για την μάθηση .Γι’ αυτό και τα παιδιά μας διαβάζουν πολλά λογοτεχνικά βιβλία μόνα τους .Πολύ σημαντικό είναι επίσης να βρει ο κάθε μαθητής τη κλίση του και να την κάνει αργότερα επάγγελμα που θα αγαπάει .Φυσικά καταλαβαίνεις δεν υπάρχουν σε εμάς καλά και κακά επαγγέλματα. Για να σου συνοψίσω όλα τα παραπάνω θα σου πω το εξής : αυτό που επιδιώκουμε είναι μια εκπαίδευση με κέφι και ουσία και νομίζω το έχουμε καταφέρει. Νομίζω το ότι η εθνική επέτειος της Φιλανδίας είναι η ‘’ημέρα του Πολιτισμού’’ εξηγεί πολύ καθαρά τα πιστεύω μας.»
Δημήτρης : «Θέλω να σου ευχηθώ , Έρικ ,καλή συνέχεια…. »
Έρικ : « Και εγώ ,Δημήτρη, καλό κουράγιο…. »
Δημήτρης Τσιριγώτης .Φυσικός
Πηγή: dimitristsirigotis.blogspot.gr
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013
Σάββατο 15 Ιουνίου 2013
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013
Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013
Πρόσκληση γιορτής λήξης
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων
& Κηδεμόνων του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών σας
προσκαλούν στην καλοκαιρινή μας γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο
του Σχολείου μας την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013, στις 8.00 μ.μ.
Με οδηγό την
τεχνολογία και τον αθλητισμό, θα ταξιδέψουμε από την αρχαιότητα στο σήμερα με
συνοδοιπόρους τους μαθητές του σχολείου μας.
Να μην
λείψει κανένας.
Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013
Κυριακή 2 Ιουνίου 2013
ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΔΡΩMENA--Ε΄ΤΑΞΗ
Από την σημερινή πολύ καλή παρουσία της Ε΄τάξης στο συνεδριακό χώρο
του Τ.Ε.Ι Πατρών.
Παρασκευή 31 Μαΐου 2013
Τετάρτη 29 Μαΐου 2013
Γ΄ΤΑΞΗ - ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤO ΔΑΣΟΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ
Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί η Γ΄ τάξη με τίτλο “Ανάσες και ψίθυροι του δάσους” οι μαθητές επισκέφτηκαν το κέντρο πληροφόρησης δάσους Στροφυλιάς και λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο χωριό Λάππα Αχαΐας Εκεί πληροφορήθηκαν για τα είδη φυτών και ζώων του δάσους και της λιμνοθάλασσας και πήραν μέρος σε παιχνίδια εύρεσης πληροφοριών. Επίσης, οι μαθητές περπάτησαν σε μονοπάτι του δάσους, όπου είδαν από κοντά τη βλάστηση, άγγιξαν φυτά και καρπούς, παρατήρησαν τους ήχους και τις μυρωδιές του δάσους.
Μερικές φωτογραφίες εδώ:
Μερικές φωτογραφίες εδώ:
Τετάρτη 22 Μαΐου 2013
Β΄Τάξη - Πολιτιστικό πρόγραμμα- Άννα Δενδρινού
Σήμερα στα πλαίσια του
πολιτιστικού προγράμματος "Δημιουργία πρωτότυπου παραμυθιού" που
ανέλαβε η Β΄τάξη, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων
κυρία Άννα Δενδρινού η οποία ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόσκλησή μας.
Αφού μας έκανε την τιμή και αφηγήθηκε το δικό μας παραμύθι, στη συνέχεια μας
έκανε παρουσίαση του βιβλίου της "Μια ευθεία και ένα ο" και μας αποκάλυψε και το κίνητρο που
την οδήγησε στη συγγραφή του. Τέλος παίξαμε ένα διαδραστικό παιχνίδι σχετικό με
τη θεματολογία του βιβλίου. Την ευχαριστούμε και της ευχόμαστε πάντα συγγραφική
δημιουργία.
Και λίγα λόγια για τη
συγγραφέα:
Η Άννα Δενδρινού γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Πριν
ακόμη μάθει να γράφει και να διαβάζει, έφτιαχνε ιστορίες στο μυαλό της τα
βράδια, για να ξεπεράσει το φόβο της με το σκοτάδι. Αργότερα τις έλεγε στα
παιδιά της και σαν εργαζόμενη στα παιδιά του θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου
"Μέριμνα" Πατρών, σχολείο για άτομα με νοητική υστέρηση, όπου και
εργάζεται ως εκπαιδεύτρια από το 1990. Είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής
του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών. Το 2005 έγραψε ένα θεατρικό παραμύθι με τον τίτλο "Αγάπιος
τ' όνομά του", το οποίο παρουσιάσθηκε στο Δημοτικό θέατρο
"Απόλλων" της Πάτρας από τον παιδικό θίασο του Καρναβαλικού Κομιτάτου
της πόλης. Στη συνέχεια ο "Αγάπιος" έγινε παιδικό βιβλίο και
κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2007 από τις εκδόσεις "Περί Τεχνών" στην
Πάτρα. Επίσης ένα δεύτερο θεατρικό παραμύθι "Το όνειρο του Ηλιανού",
παίχτηκε το 2005 στο θέατρο "Αγορά", της Πάτρας. Τέλος, από τον ίδιο
εκδοτικό οίκο "Περί Τεχνών", το έτος 2009, εκδόθηκε και κυκλοφόρησε
το παραμύθι με τον τίτλο "Ένα ταψί με γεμιστά". Έχει παρακολουθήσει
σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής Παιδικού Βιβλίου (Ε.ΚΕ.Β.Ι.), το 2006-2007,
εργαστήρια Αφήγησης Λαϊκών Παραμυθιών στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, το 2007, με
την Αγνή Στρουμπουλή, εργαστήρια Προσέγγισης Αφήγησης Παραμυθιού στο πρόγραμμα
"Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου" στη Βυτίνα Αρκαδίας, το
2007-2008, σεμινάρια θεατρικής Παιδείας", το 2008, στην Πάτρα από το
εργαστήρι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.- Ν.Ε.Λ.Ε. Αχαϊας καθώς και σεμινάρια Εμψύχωσης θεατρικού
Παραμυθιού, την περίοδο 2009-2020, στο θεατρικό Εργαστήρι του θεάτρου
"Πόρτα" της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Τα 4 βιβλία της:
- Η
παιχνιδο-κλέφτρα
- Ο
δάσκαλός μου κι εγώ
- Μια
ευθεία και ένα Ο
- Και
ήταν, λέει, ένα όνειρο...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)